Tien tips voor gezonde communicatie
- Stop te focussen op wat je partner verkeerd doet en richt je op wat jij anders zou kunnen doen om de communicatie te verbeteren.
- Let eens op hoe jij je partner interpreteert. Heb je de neiging om van het ergste uit te gaan? Stellen met communicatieproblemen hebben vaak de neiging om bepaalde woorden of acties verkeerd te interpreteren of van het ergste uit te gaan. Dus probeer er vanuit te gaan dat je partner de beste intenties heeft (zelfs als het jou negatief heeft beïnvloedt) en reageer vanuit deze zienswijze.
- Zet elke dag wat tijd opzij om op z’n minst even 10 minuten ”echt” met je partner te praten, bespreek het dagelijks leven en blijf op de hoogte van hun leven buiten jullie relatie.
- Oefen om uitleg of verandering te vragen wat betreft specifieke dingen die je storen of welke je graag anders wilt zien. Vermijd kritiek op je partner.
- Neem verantwoordelijkheid voor je gedrag en de fouten die je maakt tijdens het oplossen van jullie relatieproblemen. Verontschuldigen je wanneer nodig en vergeef je partner voor hun fouten en/of tekortkomingen.
- Elk persoon moet het initiatief nemen om zichzelf te kalmeren of rust te brengen. Als je boos bent, begrijp wanneer je een pauze moet nemen en weg moet lopen. Als je je partner vraagt om een pauze te nemen, overleg wanneer jullie er later weer even op terug zullen komen en respecteer hun wens voor een pauze.
- Besteed aandacht aan je toon en lichaamstaal. Slechts 7% van jouw communicatie zijn de woorden die je zegt, de rest bestaat uit je toon en lichaamstaal. Zorg ervoor dat alle drie aansluiten bij het doel van je boodschap.
- Neem de verantwoordelijkheid voor de aanpak van problemen die je hebt. Uit direct je wensen en behoeftes. Verwacht niet dat je partner je gedachtes kan lezen!
- Wees vriendelijk. Spreek op dezelfde manier met je partner als dat je met een vriend, collega of familie zou doen.
- Zorg ervoor dat je ook positief communiceert over je partner. Het is erg belangrijk dat niet elk gesprek een moeilijk, lamlendig gesprek wordt. Complimenteer je partner en vertel wat je in hen waardeert.
Waarom zou ik moeite doen om aan de communicatie te werken?
Het verbeteren van de communicatie met je echtgenoot of partner is altijd een positief doel om naar te streven. Gezonde communicatie in relaties is gekoppeld aan hogere kwaliteit van tevredenheid. Het verbeteren van de communicatie kan je relatie redden.
Uit onderzoek van het UVA blijkt dat gelukkige koppels 20 positieve interacties hebben tegenover 1 negatieve interactie. Bij ruziënde koppels gaat deze omlaag naar 5 positief tegenover elk 1 negatief en bij stelletjes op de rand van echtscheiding kruipt het omlaag naar 0,8 positief tegenover elke negatieve interactie.