Therapie Hilversum
Als je je aanmeldt bij Therapie Hilversum voor coaching of therapie beginnen we met een kennismakingsgesprek. Daarin luister ik naar de reden die je hebt om hulp te vragen. Ieder mens heeft een verhaal. Ik kijk of ik iets voor je kan betekenen, en zo ja, wat. Sommige mensen vinden het het fijnst om eerst te praten (dat is veilig), anderen willen liever voelen of ervaren. We kijken wat het beste bij jou en je vraag past. En we voelen of het klikt: een belangrijke voorwaarde voor succesvolle therapie. Jouw vraag en doelen staan centraal, ook al is dat nog vaag voor je.
Ik werk met verschillende vormen, zoals het inzichtgevende gesprek, NLP , The Work, Enneagram, Familieopstellingen, Lichaamswerk, Wandelcoaching, Omdenken en de Provocatieve methode.
Provocatief Coachen
Provocatief coachen is een pittige nieuwe cocktail van liefde, humor en uitdaging. Wanneer de traditionele stijl van coachen en hulpverlenen vast loopt, is de provocatieve stijl vaak een uitkomst en – ook voor de coach – een bevrijding. Lachen om je eigen reacties is een prima medicijn en mensen zijn veerkrachtiger dan u denkt. Binnen een liefdevol kader worden de zwakke punten van de cliënt bijvoorbeeld tot in het belachelijke uitvergroot of worden absurde oplossingen aangedragen. De cliënt verdedigt zich en doet ineens positieve uitspraken over wie hij is. Op den duur kan hij zijn negatieve overtuigingen zelf niet meer serieus nemen. De provocatieve methode werd ontwikkeld door het modelleren van Frank Farrelly, de grondlegger van de provocatieve therapie.
Testen
Soms gebruik ik testen zoals het enneagramtype of de EQ-analyse. Daarmee is de behandeling integratief. Voelbaar maken waar je staat en hoe dingen invloed op je hebben werkt niet met alleen “praten over”. Een basis is wel het inzichtgevend gesprek: begrijpen waar je klacht vandaan komt geeft vaak een heleboel handvatten en kan soms het grote verschil maken tussen ergens door geleefd worden of ergens mee leven. Maar praten, zoals gebruikelijk bij een traditionele psycholoog is ook vaak een herhaling van zetten hoe je tegen jezelf en de wereld aankijkt. Ik probeer je daar juist uit te halen, uit je eigen cirkel, want daar zit de beweging en de verandering. Ik zal zo snel mogelijk een thema omzetten in een oefening. Speelsheid, warmte en creativiteit kenmerkt mijn aanpak.
Ik probeer ook dingen te versimpelen. Wat is nu het echte probleem? Problemen kunt u oplossen of accepteren. Daartussen zit een hele wereld natuurlijk. De laatste tijd werk ik steeds meer met de strategieën van het Omdenken van Berthold Gunster.
Hoe werkt therapie?
De therapeut – psycholoog lost geen problemen voor je op, maar helpt bij het inzien van situaties, hoe je kunt omgaan met pijnlijke gevoelens (verwerken) en bij de manier waarop je moeilijke situaties kunt aan pakken. De psycholoog stelt het doel van de therapie, in samenspraak vast. Daarbij staan jouw hulpvraag en psychische problemen centraal. De problemen waarvoor mensen hulp zoeken kunnen heel verschillend zijn. Voorbeelden van psychische problemen zijn:
- Angsten
- Depressies
- Overspannenheid/burn-out
- Relatieproblemen
- Onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden
- Persoonlijkheidsproblemen
Diverse werkvormen van een psycholoog/therapeut
Een psycholoog/therapeut kan met diverse methoden en werkvormen werken. De werkvorm die de psycholoog/therapeut gebruikt is afhankelijk van uw hulpvraag, psychische problemen, het vastgestelde doel en natuurlijk van de therapeut zelf.
Bij sommige vormen van therapie stelt de therapeut zich actief op: hij/zij stelt vragen, structureert het gesprek en geeft opdrachten of adviezen. Het is mogelijk dat je huiswerk krijgt. De therapeut kan bijvoorbeeld vragen om een dagboek bij te houden, of te oefenen met iets waar je moeite mee heeft. Bij andere vormen van therapie is de therapeut minder actief en laat hij het initiatief meer aan jou, om te bespreken wat je zoal bezighoudt. Daarop aansluitend stel je in samenspraak met de therapeut een behandelplan op en wordt de therapie opgestart.