Mindfullness is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode die kan worden ingezet bij het tot rust brengen van je gedachten of om te leren gaan met depressieve gevoelens.  Mindfulness betekent simpelweg: bewust zijn van de huidige ervaring, accepteren wat er is zonder te snel te oordelen, en niet te leven op de automatische piloot (dat geeft vlakheid)

We kennen ook allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een andere intense ervaring. Onze geest is stil, we zijn een en al aandacht. We ervaren de rijkdom van het moment.

De huidige ervaring
Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Uit deze woorden spreekt openheid. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Dit is iets anders dan ‘aandacht’ en ‘concentratie’, waarbij je je richt op één onderwerp.

Intenser leven
Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.

Bewuste keuzes
Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die tot somberheid en angst leiden. Je kunt beter je grenzen bewaken.

* Mocht je mindfullness actief willen inzetten in je therapieproces dan krijg je van ons wekelijks theorie en opdrachten mee.