Henriette Vogelaar

Sinds 1997 werkzaam als coach, trainer,  en psychosociaal therapeut.

Geboren in 1959 als oudste van vier kinderen in Twente.  Al jong was ik nieuwsgierig naar de werking van emoties, relaties, geluk en vrijheid en de wereld om me heen. Mijn persoonlijke geschiedenis met heftige gebeurtenissen maakte dat ik al vroeg op zoek was naar mezelf, de ander, inspiratie en balans, rust en liefde. Middels diverse opleidingen en werk kan ik deze ervaringen nu overdragen aan anderen. Mensen en relaties in beweging brengen tot meer balans en geluk is mijn missie! Ik maak graag kennis met je.

In 1984 afgestudeerd als Docent Dramatische Vorming/Regisseur en daarna Post HBO bijgeschoold als trainer voor het bedrijfsleven. Na diverse freelance opdrachten was ik van 1998 tot 2005 werkzaam als communicatietrainer en coach bij Bureau Zuidema; bekend in het bedrijfsleven van de Inzicht in Invloed-trainingen. Het was leerzaam om kennis te maken met zeer diverse  bedrijfsculturen. Van traineepools bij de overheid, managers bij de reclassering tot directeuren van bedrijven. Vanaf 2005 heb ik de vrijheid weer opgezocht en als ZZP-er verder gegaan. Ik kon deze vrijheid ook gebruiken om een droom uit te laten komen en zes jaar (deels) als reisleidster voor Djoser te werken; met name wandelreizen. Prachtige ervaringen; met kamelen door de woestijn, de natuur van Madeira en de Azoren, de jungles van Azie en ooit een walvis naast je boot zien springen?

Vanaf 2005 kon ik mij specialiseren in therapie en werkte ik deels als begeleider bij een re-integratiebureau en heb de omslag naar GGZ instelling (en bijbehorende samenwerkingsverbanden andere specialismen) mee kunnen maken. Nu werk ik volledig zelfstandig. NLP (Neuro-Linguistisch Programmeren) is een methode die niet helemaal los staat maar het beste uit allerlei stromingen heeft gehaald; Cognitieve therapie, Gedragstherapie (concreet, oplossingsgericht),  Gestalt, Hypnotherapie en de Psycho- dynamica (het onderbewuste) . Hiermee kan ik integraal werken en aansluiten op de vraag en type cliënt. Als ik vermoed dat er meer  nodig is verwijs ik door. Therapie is meestal een combinatie van die werkvormen die me nodig lijken om aan je vraag/probleem te werken.

In mijn eigen huwelijk, met twee kinderen (nu volwassen) kennen we ook de ups en downs die erbij horen en heeft een periode van drie jaar apart wonen ons huwelijk naar een volgende fase gebracht. Autonomer en met grotere intimiteit en gelukkig nog samen.

Door mijn brede ervaring als trainer/coach in het bedrijfsleven, groepsleider en begeleider in de GGZ en als individuele coach/therapeut heb ik snel zicht op processen die spelen in groepen, relaties en het individu. Ik zie snel waar mensen zich eventueel in kunnen en mogen (soms moeten) ontwikkelen. Daarnaast vind ik een goed contact met jou belangrijk, waarin je je gehoord en gezien voelt.

Accreditaties

 • BIVT Psychosociale en Medische Basiskennis ; erkend door Cipion (voor Zorgverzekeraars)
 • NLP-Practicioner en Masters, International Trainers Association INLPTA bij Phoenix opleidingen , Utrecht
 • Opleiding voor Professionele Communicatie  en  Psycho-therapeutische technieken bij Phoenix, Utrecht
 • Trainersopleiding bij Phoenix
 • Opleiding CIVAS; relatiecoach
 • Opleiding tot coach en therapeut  bij Weisfelt en Partners
 • Opleiding Systemisch Werk (Familie en organisatie-opstellingen) bij Phoenix
 • Barr-On EQ-i  test (Emotionele Intelligentie)
 • Positive Power en Influence . Situation Management Systems INC. Gedragstraining bij Bureau Zuidema
 • Opleiding Provocatief Coachen bij het  Iep te Nijmegen (Jeffrey Wijnberg)
 • Opleiding tot enneagram coach bij Jane Coerts